"Tiada kejayaan tiada rintangan,Tiada kegembiraan tiada kesedihan..,Bukan senang nak senang,Bukan susah nak susah..,Tanpa keberanian impian Tidak akan bermakna..., Itulah waktu yang dikurniakan bagi kita setelah diulit perasaan. Waktu menjadi penentu kehidupan ini. Dan waktu juga mengiringi takdir kita"

Isnin, 12 September 2011

IKAN BERANAK

Pernah dengar tak ikan hiasan yang beranak? Tentu kau orang terfikir ikan yang beranak ialah ikan paus, dugong atau yang sejenis dengannya kan? Memang ikan tu jenis yang beranak tapi kalau nak jadikan ikan tu ikan hiasan...tentu kau orang seorang yang kaya! Bayangkan saiz ikan tu..tentu perlukan kawasan luas dan berhampiran laut macam underwater world.

Ikan hiasan yang beranak kebanyakannya bersaiz kecil tergolong dalam keluarga poeciliidae seperti mosquito fish, guppy dan merry widow. Terdapat juga spesis-spesis lain daripada keluarga-keluarga anablepidae (four-eyed fish), goodeidae (orange-tailed goodeid) dan exocoetidae (half-beak fish). Aku hanya fokuskan tentang ikan mosquito dengan ikan guppy yang rupanya hampir sama tapi guppy lebih cantik. Kedua-dua ikan ni memakan larva dan nyamuk. Elok sangat dibela di rumah untuk menghindari pembiakan nyamuk dan jentik-jentik serta boleh dijadikan bisnes (permintaan tinggi untuk ikan hiasan).

Ikan jantan mudah dikenali kerana kebanyakannya mempunyai gonopodium yang terjulur menggantikan sirip duburnya. Ikan betina pula mempunyai liang atau lubang genital. Seperti ikan jantan, lubang genital mungkin terletak di sebelah kiri atau kanan badan. Jadi apabila hendak bersatu, ikan terpaksalah mencari pasangan yang bersesuaian. Persenyawaan berlaku secara dalaman. Ikan jantan akan memasukkan alat kelaminnya yang dipanggil gonopodium ke dalam lubang genital ikan betina dan melepaskan miltnya. Tempoh bunting adalah dalam lingkungan satu bulan mengikut spesis masing-masing.

Ikan mosquito jantan lebih kecil dari betina.
Ni rupa ikan betina..tak ada warna.

Jantan dia pun tak dak warna.

Ikan ni banyak dalam sungai, paya atau longkang.

Ikan guppy jantan cantik berwarna tapi guppy betina tak.
Guppy jantan bersaiz kecil tapi betina bersaiz besar.

Ketika memilih ikan jantan untuk dijadikan induk, pastikan ia mempunyai ciri-ciri yang disukai:
�� Bentuk badan yang besar, cantik, menarik, gagah, sihat dan segar.
�� Sirip kaudal atau ekor yang kembang.
�� Siripnya pun ada warna yang seragam.
Memilih ikan betina untuk dijadikan induk agak rumit sebab ia tidak menunjukkan ciri-ciri genetik yang ketara seperti ikan jantan. Ikan betina seharusnya mempunyai ciri-ciri berikut:
�� Bentuk badannya besar, tegap, dan cantik.
�� Bentuk dan warna ekornya biarlah yang cantik.

Kecantikan warna ikan betina tidaklah begitu penting, memandangkan anak-anaknya nanti akan lebih mengikut ciri-ciri ikan jantan. Pemilihan induk jantan lebih diutamakan. Inilah baka asas pemilihan mengikut kegemaran kau orang. Kau orang boleh mengekalkan keunikan baka pilihan ini sampai ke anak cucu ikan melalui teknik pembiakan yang dikenali sebagai line breeding. Bab-bab nak biakkan ni kau orang kena belajar sendiri sebab aku pun baru nak belajar..Nama ikan pun baru nak kenai...
 Neon Blue Tux
 Guppy Flame

 Guppy Calico Lyre Tail

Guppy Blond Cobra

Guppy Dragon

Guppy Green Cobra

Guppy Golden

Guppy Fire Tail