"Tiada kejayaan tiada rintangan,Tiada kegembiraan tiada kesedihan..,Bukan senang nak senang,Bukan susah nak susah..,Tanpa keberanian impian Tidak akan bermakna..., Itulah waktu yang dikurniakan bagi kita setelah diulit perasaan. Waktu menjadi penentu kehidupan ini. Dan waktu juga mengiringi takdir kita"

Selasa, 26 April 2011

Cara Format Komputer Menggunakan USB|Pendrive


Cara Format Komputer Menggunakan USB|Pendrive

Pernahkah anda alamai kerosakan pada CD/DVD-ROM dan menyebabkan tak dapat menggunakannya untuk format komputer?

Kalau masalah ni berlaku, apa jalan penyelesaian anda? Kalau anda menggunakan Desktop, anda boleh menggantikannya dengan yang baru disebabkan senang untuk pasang.

Kalau menggunakan Laptop, bagaimana? Nak tukar yang baru memang mahal. Mungkin anda boleh beli External CD/DVD-ROM kalau anda mampu.

Tapi, ada jalan penyelesaian lain yang lebih berkesan untuk selesaikan masalah ini jika anda mengalami masalah pada Windows dan tak dapat boot seperti biasa dalam keadaan emergency.

Caranya anda boot menggunakan USB seperti pendrive. Pastikan pendrive anda 2GB ke atas untuk Windows XP dan 4GB ke atas untuk Windows Vista dan Windows 7.

Langkah - Langkah:

Pastikan anda dah download software Novicorp WinToFlash.

Buka aplikasi Novicorp WinToFlash. Akan muncul Windows setup transfer wizard.Pilih tab Task. Pada task type pilih jenis Windows yang anda nak guna. Klik Run.Wizard Welcome, klik Next lagi.
Basic Parameter. Windows file path (Lokasi Windows contoh CD/DVD-ROM). USB Drive (Lokasi pendrive contoh G: ). Klik Next.Pilih Accepted dan Continue.
Klik OK. Segala data dalam pendrive anda akan hilang dan akan digantikan dengan Windows.Tunggu sehingga habis.

Selesai.

Jika ada sebarang masalah jangan segan-segan untuk komen.:-)